Handige uitleg

Wat is het verschil tussen intolerantie, gevoeligheid en allergie?

Gluten-intolerantie, koemelkallergie, glutensensitiviteit, lactose-intolerantie, allemaal termen die tegenwoordig veel voorbij komen. Waarom heeft iedereen tegenwoordig een intolerantie of gevoeligheid voor bepaald voedsel? En wat is het verschil tussen intolerantie, gevoeligheid en allergie?

In de basis is een voedselintolerantie of -overgevoeligheid niets anders dan een afwijzing van jouw lichaam op specifieke voedingsstoffen. Deze afwijzing komt voort uit een disbalans in jouw lichaam. Dit kan genetisch zijn maar ook omdat je immuunsysteem is verstoord of door darmproblemen.

Zo komen we gelijk bij het verschil tussen intolerantie en overgevoeligheden.

Bij een voedselintolerantie is er een tekort aan verteringsenzymen om de stof af te breken. Ook kan een tekort aan transporteiwitten in de darmen, die voor een goede overdracht naar het bloed zorgen, een voedselintolerantie geven.

Een intolerantie kan genetisch zijn maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Zo kan je op latere leeftijd bijvoorbeeld minder productie hebben van de stof lactase waardoor je lactose niet goed kan afbreken en ontstaat er een lactose-intolerantie. Of kan je door het eten van veel brood, een tekort krijgen aan het enzym DPP-4, dat nodig is om gluten en tarwe af te breken, er ontstaat een gluten-intolerantie. Voedingsintoleranties zijn levenslang. Je kunt niet over een voedingsintolerantie heen groeien, zoals bij allergieën wel vaak het geval is. De hevigheid van klachten kunnen echter variëren gedurende je leven.

Een voedselovergevoeligheid ontstaat in de loop der jaren, het is al ware een sluipend proces. De oorsprong van de voedselovergevoeligheid is vaak terug te herleiden naar de darmgezondheid. Door een ongezond voedingspatroon/ levensstijl, bijvoorbeeld door het eten van te veel geraffineerde koolhydraten, bewerkte voeding en verzadigde vetten, kan de darmgezondheid worden aangetast met als gevolg voedselovergevoeligheid.

Vaak geeft voedingsovergevoeligheid uiteenlopende klachten en is het lang niet altijd duidelijk door welke voedsel dit ontstaat. Het kan zijn dat je de ene dag buikpijn hebt, en dan weer opgeblazen of winderig bent. Je kunt er moeilijk de vinger op leggen door welke voedingsmiddelen deze klachten veroorzaakt worden. Gelukkig kan voedingsovergevoeligheid weer over gaan! Wanneer je de voeding waar je op reageert een tijdje vermijdt, kun je het na verloop van tijd meestal weer gewoon eten.

Een voedselintolerantie als – overgevoeligheid is een reactie van het lichaam op bepaalde voeding. Zeker bij chronische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, opgeblazen gevoel en diarree of obstipatie kan de oorzaak weleens liggen in een voedselintolerantie of -overgevoeligheid. Bij beiden reageert het lichaam op bepaald voedsel met antilichamen, van het type IgG.

Bij een intolerantie of overgevoeligheid voor voedsel kunnen de symptomen tussen 8 en 72 uur na het eten van het voedsel optreden. Hierdoor is het niet meteen te herleiden naar een specifiek voedingsmiddel. De enige manier om te achterhalen voor welke voeding je intolerant/ overgevoelig bent is door een bloedonderzoek te doen waarbij op de aanwezigheid van IgG-antigenen wordt getest.

Bij een allergie is de reactie anders! Bij een allergische reactie merk je meteen als je iets verkeerds gegeten hebt, je krijgt dan vaak al binnen een half uur last. De reacties zijn vaak heftiger. De voedsel allergieën vormen andere antigenen dan intoleranties of overgevoeligheden. Klachten die meteen ontstaan kunnen bijvoorbeeld huiduitslag, zwelling of hoofdpijn zijn. Je weet dan vaak vrij snel waar je allergisch voor bent omdat de reactie zo snel optreedt.

Als je geen klachten hebt, heeft het dan zin om een voedsel intolerantie test te doen?

Jazeker! Ook als je helemaal geen klachten hebt kan het zinvol zijn een voedsel intolerantie test te doen. Een overgevoeligheid voor voeding kan namelijk ongemerkt tot ontstekingen in het lichaam leiden. Ontstekingen zijn niet alleen schadelijk voor de korte termijn maar hebben ook een negatief effect op de lange termijn. We noemen dat laaggradige ontstekingen en kunnen leiden tot auto-immuniteit. Als je immuunsysteem doorlopend wordt geactiveerd door een voedsel intolerantie verzwakt je natuurlijke weerstand en dus je immuunsysteem. Hierdoor word je vatbaarder voor allerlei ziektes en aandoeningen. Je bent dan dus minder goed bestand tegen virussen, bacteriën en schimmels. Daarnaast herstel je ook veel trager van een ziekte.

Als je last hebt van één of meer van de volgende klachten en je kan daar geen oorzaak voor vinden dan kan het heel goed zijn dat je overgevoelig of intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen. In dat geval is het zeer aan te bevelen om de voedsel intolerantie test te doen.

Klachten?

Welke klachten kunnen door een voedsel intolerantie komen?

  • Vermoeidheid
  • Hooikoorts
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Buikpijn of buikkrampen
  • Duizeligheid
  • Chronische diarree
  • Brandend maagzuur
  • Obstipatie
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn of migraine
  • Huidproblemen (eczeem, acne, psoriasis, jeuk, netelroos)
  • Overgewicht
  • Obesitas
  • Gewichtsschommelingen
  • Prikkelbare darmsyndroom (PDS)
  • Reuma
  • Pijnlijke gewrichten

Hoe ziet zo’n intolerantie test eruit?

In het rapport wordt elke overgevoeligheid met een ‘klasse’ aangegeven, variërend van klasse 0 (geen overgevoeligheid) tot klasse 3-4 (zeer sterke reactie op de betreffende voedingsmiddelen). Aan de hand van de uitslag weet je voor welke voedingsproducten je overgevoelig bent. Het advies is dan om deze producten (voorlopig) te vermijden. Je weet dan meteen ook welke voeding je wel goed kunt verdragen. Weet dat sommige voedsel overgevoeligheden weer over kunnen gaan!

Door het weglaten van voeding waar je lichaam slecht tegen kan, krijgt het nu eindelijk de kans om tot rust te komen en om te herstellen. Om het beste resultaat te krijgen is het ook van belang om het darm slijmvlies & darm barrière weer te gaan herstellen.

Dit gaat door middel van een darm herstel plan op maat en voeding tips en recepten om houvast te geven wat er wel en niet gegeten kan worden. Al een paar weken, nadat het voedingspatroon is aangepast, zullen bepaalde klachten die er al langer waren, verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Mocht je willen weten of je een intolerantie of overgevoeligheid hebt voor bepaalde voedingsmiddelen of heb je klachten dan kan aanvullend onderzoek interessant zijn. Zie tarieven/ laboratorium onderzoeken voor meer info.

Waardevolle tips in je inbox?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen mijn praktijk en ontvang waardevolle tips om je gezondheid te ondersteunen. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Je ontvangt via mail je de link naar de vragenlijst. Kijk ook even in je spam als je niets ontvangt na 5 minuten.